053 - 43 11 291 volg ons op

BEL 053 - 43 11 291  

/ /

Textielconsortium Suremade gaat textielafval duurzaam hergebruiken

Suremade gaat duurzame rolgordijnen en functionele screens ontwikkelen op basis van gerecycled polyester. Dit materiaal wordt verkregen uit rest- en afvalstromen van de textielbranche. De rest- en afvalstromen uit dit proces worden weer gebruikt voor de ontwikkeling van een vloeibare wandbekleding (textuurpleister). Het consortium bestaat uit Coulisse (Enter), Verosol (Eibergen), Gaudium (Winterswijk), Stichting Texperium (Haaksbergen) en Gebroeders van der Geest (Enschede).  

De bedrijven ontwikkelen gezamenlijk duurzame rolgordijnen en functionele screens op basis van gerecycled polyester dat wordt verkregen uit rest- en afvalstromen uit de textielbranche. Deze stromen worden verwerkt tot garens, voorzien van een uniek metalliseringsproces waarna het tot functionele screens voor de markt en het ontwikkelde halffabricaat tot duurzame rolgordijnen kan worden verwerkt.  

Vloeibare wandbekleding

Gebroeders van der Geest zorgt er op haar beurt voor dat ook de ‘echte’ afvalstromen uit het project (korte vezels en kantgaren) worden gebruikt voor de ontwikkeling van een vloeibare wandbekleding. De te ontwikkelen producten moeten daarbij aan strenge normen voldoen om te mogen worden toegepast in de verschillende toepassingsgebieden (woningen, kantoren, projectbouw en bijvoorbeeld scholen). In het project wordt dan ook uitvoerig aandacht besteed aan het testen van de producten onder extreme omstandigheden zowel in het laboratorium als in de praktijk. Het unieke consortium zorgt er, middels dit project, gezamenlijk voor dat er minder (virgin) grondstoffen worden gebruikt, er minder CO2 wordt uitgestoten, er vanuit reshoring werkgelegenheid binnen de regio wordt gecreëerd en er op duurzame wijze interieurtextiel wordt vervaardigd waar langdurig van kan worden genoten! 

Transitie-agenda Circulaire Economie

Textiel zorgt voor een relatief hoge uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is er kritiek op de wijze waarop veel textiel niet duurzaam wordt geproduceerd en daarmee een grote impact op het milieu heeft. In de Transitie-agenda Circulaire Economie staat de ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 te hebben gehalveerd en in 2050 te hebben gereduceerd tot nul. Het betreft de CO2-uitstoot gedurende de gehele levenscyclus van producten vanaf de winning van grondstoffen tot de afvalverwerking. De overheid en marktpartijen streven samen naar een circulaire economie in 2050. Daarnaast wordt duurzaam materiaalgebruik steeds belangrijker door wetgeving, de ambitie van bedrijven om te verduurzamen, en een groeiende groep opdrachtgevers en consumenten die er om vraagt. In het project SureMade slaan partijen op alle schakels in de keten de handen ineen om gezamenlijk stappen te zetten om te komen tot duurzame processen en toepassingen voor de interieurtextielmarkt. 

Terug

08-04-2021

Gebr. van der Geest is dé partner als het om vastgoedonderhoud gaat!

© 2016 Gebr. van der Geest