053 - 43 11 291 volg ons op

BEL 053 - 43 11 291  

/ /

Denimtex: Behang van oude jeans

Klik hier voor het originele artikel

Onder de naam Denimtex brengt schilder- en vastgoedonderhoudbedrijf Gebr. Van der Geest een circulaire wandbekleding op de markt. Textielrecycler Frankenhuis produceert hiervoor de basis: oude jeans en ander afgedankt textiel. Met dit decoratief en geluidwerend ‘behang’ wordt ingspeeld op de groeiende vraag naar circulaire bouwproducten.

“Bas heeft weer iets nieuws.” Dat is al jarenlang een veel gehoorde opmerking onder het personeel van Gebr. van der Geest in Enschede. Met Bas wordt Bas van der Geest bedoeld, mede-directeur van het schilder- en vastgoedonderhoudbedrijf. “Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie zijn kernwaarden van ons bedrijf. Bas zoekt op dat vlak telkens naar nieuwe uitdagingen”, legt communicatie-adviseur Carmen Oude Wesselink van Gebr. van der Geest uit. Zijn nieuwste innovatie is een decoratieve, geluidwerende wandbekleding, gemaakt van vezels van afgedankte spijkerbroeken óf oud textiel.

Van der Geest legt uit hoe hij tot zijn jongste noviteit is gekomen. “Ik zie dat de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een biobased economie die draait op biomassa, helaas minder snel gaat dan gehoopt. Er zit momenteel veel meer vaart in de ontwikkeling van circulaire producten. Ook in de bouwsector, waar steeds meer circulair wordt gedacht. Een circulaire economie betekent dat grondstoffen en producten maximaal worden hergebruikt en dat waardevernietiging zo klein mogelijk wordt gehouden. Ook bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Daar spelen wij nu op in met onze unieke wandbekleding, die we onder de naam Denimtex op de markt brengen.”

Circulaire economie

Voor de ontwikkeling van zijn innovatie ging Van der Geest in zee met de firma Frankenhuis in Haaksbergen, al jarenlang een gerenommeerde naam in industriële textielrecycling. “Per jaar belanden in Nederland zo’n 1,2 miljoen afgedankte kledingstukken in de verbrandingsoven en dat is zonde. Kledingzaken maar ook kringloopwinkels en de inzamelaars voor goede doelen voeren veel overbodige kleding af. Wij willen dit materiaal graag van de verbrandingsoven redden door ze via onze vervezelmachines in ons bedrijf te ontrafelen tot textielvezels die kunnen worden hergebruikt”, zegt mede eigenaar-directeur Hannet de Vries-in’t Veld van de firma Frankenhuis.

“Tijdens de productie worden kledingstukken tevens automatisch ontdaan van knopen, ritsen en andere niet textiele delen, waarna er zuivere en kwalitatief goede vezels, als nieuwe grondstof overblijven”, vertelt De Vries. Ook dure merkkleding en uniformen van onder andere KLM, de Douane en ANWB worden in Haaksbergen vertrouwelijk aangeboden en vervolgens vervezeld. Zo maakt het bedrijf al jarenlang van oude kleding nieuwe grondstoffen voor herverwerking in diverse industrieën. Een mooi proces dat naadloos past in een circulaire economie.

Spijkerbroeken

Samen met Van der Geest beweegt Frankenhuis zich nu met Denimtex ook op de markt van wandbekleding. Denimtex bestaat uit twee wandbekledingsvarianten. Ten eerste 'Jeans on the wall', gemaakt van vezels van gerecycelde spijkerbroeken. “Hierbij denk je gelijk aan de kleur blauw, maar er is ook een rode en zwarte variant verkrijgbaar. De vezeldikte bepaald het effect. Zo kan de klant kiezen uit grove vezels of uit een fijne variant”, zegt De Vries.
De tweede variant heet ‘Textile on the wall’ en is gemaakt van textielvezels van afgeschreven uniforms, bedrijfskleding, matrassen, bedtextiel e.a. “Textile on the wall biedt bedrijven die een zo duurzaam mogelijke koers willen varen, extra mogelijkheden. Ze kunnen hun eigen circulaire economie organiseren door gebruikt bedrijfsgoed weer een nieuwe functie te geven. Neem een hotelketen als Van der Valk: die kan straks bijvoorbeeld zijn afgedankte handdoeken door ons laten recylen tot wandbekleding en zo weer hergebruiken op de kamerwanden”, legt Van der Geest uit. Naast bedrijfsmatige textielverwerking biedt Textile on the wall ook de keuzemogelijkheid voor wandbekleding gemaakt van niet gerecycelde maar nieuw geproduceerde biobased textielvezels.

Applicatie

De wandbekledingsvarianten worden als ruwe textielvezels, vermengd met een speciale celluloselijm, op de markt gebracht. De schilder, behanger of stukadoor dient op locatie water aan deze vezels toe te voegen in een emmer. “Na enig kneedwerk ontstaat een textielpulp die vervolgens eenvoudig met een plakspaan op de muur kan worden aangebracht”, verduidelijkt Van der Geest. “De droogtijd is circa 24 uur, net als een stuclaag. Ik laat de mogelijkheid onderzoeken of de wandbekleding in de toekomst ook door middel van spuitapplicatie kan worden aangebracht.”

Volgens Van der Geest is Denimtex toepasbaar op alle ondergronden. Zelfs op metaal, al is daarvoor wel een speciale primer nodig. “Het kan ook probleemloos zonder voorbewerking over bestaande verflagen worden aangebracht. Daarnaast kun je beschadigingen eenvoudig bijwerken. Met ons product ontstaat een unieke, decoratieve en (geluids)isolerende wand. Ook de klimatologische omstandigheden in een ruimte worden beter omdat de vezels vocht opnemen.” Momenteel is denimtex nog niet beschikbaar voor de particuliere markt. Om dit te realiseren wordt het product de komende tijd verder doorontwikkeld.
Van der Geest ziet volop marktkansen. “Zo is onze circulaire wandbekleding bijvoorbeeld interessant voor wooncorporaties die volop inzetten op duurzaamheid. Onder andere voor trappenhuizen is het een geschikte toepassing. Woningcorporatie Domijn in Enschede heeft al toegezegd iets met ons product te willen doen in hun nieuwe kantoren. Schilders, stukadoors of andere vaklieden die interesse hebben, kunnen de wandproducten rechtstreeks bij ons bestellen.”

Projecten

Zelf rondde Gebr. Van der Geest inmiddels de eerste twee kleinschalige Denimtex-projecten af. Zo werd een wand van 30 m² in het splinternieuwe kantoor van LKSVDD architecten in Enschede bekleed met textielpulp. “Dit kantoor is gehuisvest in het historische Balengebouw, de voormalige opslag voor katoenbalen van textielfabriek de Bamshoeve dat nu een nieuwe functie heeft gekregen als bedrijfsverzamelgebouw. In de kantoorruimte deed zich veel galm voor. Eerst zijn toen door ons op de wand isolerende polyesterwolplaten van gerecycelde petflessen aangebracht en dat is afgewerkt met Denimtex. De akoestiek is nu prima en de wand heeft een mooie uitstraling gekregen. Binnenkort starten we met ons eerste grote project: dan bekleden we 65 hotelkamers in een hotel met Jeans on the wall. Hiermee bekennen we kleur voor 2017: Jeans blauw, uitgevoerd in natuurlijke en gerecyclede materialen is dé trend!”

Terug

27-01-2017

Gebr. van der Geest is dé partner als het om vastgoedonderhoud gaat!

© 2016 Gebr. van der Geest